Catalan English French German Spanish

La biòloga i pedagoga menorquina, Margalida Comas Camps (1892-1972), serà declarada pròximament filla il·lustre de Maó. Les persones que vulguin presentar l’adhesió al nomenament com a Filla Il·lustre de la Ciutat de Maó poden imprimir un model que es troba en aquest enllaç i presentar-lo a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament de Maó.  També el poden enviar per correu postal o per correu electrònic (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ). El citat document haurà d’anar signat i degudament complimentat.  

"Margarita Comas Camps, biòloga i pedagoga, menorquina de naixement, va brillar amb llum pròpia en el món científic i pedagògic del primer terç del segle XX. 

En una comunitat científica eminentment masculina, Margarita hi va ocupar un lloc destacat i va ser considerada i respectada pels seus companys. Malauradament, la seva obra va restar interrompuda pel conflicte bèl·lic i pel posterior exili. No obstant, com a dona socialment compromesa i lluitadora incansable per la igualtat d’oportunitats, va continuar en actiu, a Anglaterra, fins al final de la seva vida. 

Per aquests motius, la seva obra tal vegada no ha estat coneguda ni reconeguda fins fa poc, quan algunes veus han començat a reivindicar públicament la seva figura. 

Amb aquest expedient, l’Ajuntament de Maó vol reparar l’injust oblit de la seva figura i aconseguir, alhora, que, ben igual que passa amb la resta de menorquins il·lustres que figuren a la Galeria municipal, l’obra i la imatge de Margarita Comas sigui socialment reconeguda i esdevengui exemple i orgull per a tothom, i, sobretot, per a les generacions futures."

Font: Colecció la Ciència a les Illes Balears

"09. Margalida Comas Camps (1892-1972) científica i pedagoga. María Ángeles Delgado Martínez (Ed.). (Febrer 2010)
 
Aquest volum se centra en la personalitat, l’obra i l’activitat de Margalida Comas des d’una perspectiva integral, amb les aportacions d’un equip d’autors multidisciplinar i multilingüe encapçalat per la professora M. Ángeles Delgado, experta en l’especialitat en la que va destacar Margalida Comas, la didàctica de les Ciències.
Aquest volum pretén difondre els fruits de la seva activitat capdavantera, la científica, la pedagògica i, en especial, la renovació que va introduir a l’àmbit de la didàctica de les ciències. Paral·lelament, retre un homenatge a una dona cosmopolita, políglota, de gran personalitat i valentia i que, al llarg de la seva vida, va fer palès el seus compromisos socials i solidaris."  
 
PDF [31,7 MB]